10 thoughts on “7- Techniek – technique

 1. Indrukwekkend! Je maakt met deze techniek van een foto een heel eigenzinnig geschilderd werk, met sterke nadruk op binnenkant…
  Indrukwekkend ook je technisch vernuft.
  Groet
  Guido

 2. Het is ook een tijdrovende techniek Guido, er is al vlug een namiddag voorbij voor je een “goede” foto hebt, je moet namelijk zelf het glas lichtgevoelig maken, eerst door op het ontvette glas een kleeflaag te leggen met collodium, daarna deze laag lichtgevoelig maken met zilvernitraat en deze emulsie moet nat blijven tot aan de ontwikkeling. Ook belichtingstijden van een paar seconden tot enkele minuten zijn aan de orde, daarvoor heb ik een speciale stoel met hoofdsteun gemaakt en dit is niet enkel om de persoon in kwestie lange tijd te kunnen stil zetten, maar ook zo blijkt het scherstelpunt een vaste waarde, want eens de glasplaat in de camera zit ziet men niets meer.
  De ogen zijn meestal nogal star omdat het model liefst niet met de ogen mag knipperen. Er komt dus nog het een en het ander bij kijken.

  • Tip voor wat betreft de ogen : zet een UV lamp in je lichtopstelling. Collodiumfotografie is gevoelig voor het UV spectrum en het doet de ogen oplichten. Truuken van de foor 🙂
   Je hebt het over een arbeidsintensieve manier van fotograferen maar je krijgt er oh zo’n mooie foto’s voor terug. Probeer ook eens dezelfde technologie uit op aluminium platen. Handiger dan glas, minder mooi (omwille van het ontbreken van een 3D effect) maar is handiger om je emulsie en je belichtingstijden op orde te krijgen. Is toleranter voor kleine foutjes (pluisjes ed.) en minder duur (platen kan je op maat laten snijden) en zijn makkelijker te ontvetten.

   • Met dank voor de tip. Deze foto was in het zonlicht in de tuin gemaakt, daar heb je UV op overschot. Glas en aluminium platen maak ik zelf (onderdeel van mijn beroep vroeger. Heel goede ontvetter vind je in de carrosserie branche).
    Het UV effect had ik reeds proefondervindelijk vastgesteld, lampen hebben een lagere kleurtemperatuur dan buiten en vragen dan ook een veel langere belichtingstijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s