7 thoughts on “Doel aan zee..

    • Nog terzijde, ik heb nooit een cursus Photoshop gevolgd maar autodidactisch alle technieken uit de donkere kamer uitgeprobeerd en dan later met behulp van goede boeken verder gestudeerd (“het photoshop cs4 boek voor digitale fotografen” van Scott Kelby is een aanrader)
      Ik vertrek van RAW bestanden waar alle parameters in de kamera op nul afgesteld staan, dan dient men te “ontwikkelen” door de waarden aan te passen volgens eigen gevoel nl de iso-gevoeligheid, de curven, het contrast, de saturatie, de scherpte, dit vraagt natuurlijk wel ervaring en een voormalige dokawerker heeft hierbij veel voordelen.
      Het is niet dat men zomaar van slechte opnamen nog goede foto’s maakt, want het “negatief” dient nog alle nodige gegevens te bevatten om af te werken, daarom wordt tijdens de opname dikwijls de belichting aangepast, het histogram is hierbij een belangrijke leidraad. Zwartwit foto’s worden steeds in kleur opgenomen, zodat digitale kleurfilters nog kunnen toegepast worden. Fotografie is op technisch gebied een vak maar met de nodige vakkennis begint het nog maar, wat heeft de fotograaf te vertellen met zijn werk, net zoals in de literatuur of de poëzie is een leeg blad, een potlood en schoonschrift niet genoeg om dichter te worden. Techniek komt uit het hoofd en dat is één zaak, de rest moet uit de buik komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s